0769 041 711
info@dallesgo.ro

Ovidiu Buta: “In meseria asta cam 90% tine de organizare si 10% talent”

De multe ori te confrunti cu probleme de stil sau nu stii cum sa te imbraci astfel incat sa te simti bine in pielea ta? In aceste momente singura solutie este aceea de a-ti alege un stilist care sa te ajute sa te descoperi….sau, de ce nu, poti alege sa invati chiar tu sa-ti construiesti o garderoba care sa reflecte personalitatea ta. Ovidiu Buta, unul dintre cei mai respectati stilisti si critici de moda din Romania, iti dezvaluie tot ce trebuie sa stii despre meserie de stilist, fie ca iti doresti doar sa inveti sa te imbraci sau intentionezi sa-ti dezvolti o cariera in domeniu.
Din exterior ai job-ul la care majoritatea femeilor viseaza. Care sunt insa aspectele mai putin glam ale meseriei de stilist?
Ovidiu Buta: Intr-adevar este o meserie de vis, dar ca la oricare alta meserie exista si foarte mult consum aici. In orice caz, cam 90% tine de organizare si 10% de talent, cel putin asa percep eu acum.
La cursul pe care il predai am vazut sunt femei de toate varstele. Cu ce ganduri vin, sa invete sa se imbrace sau isi doresc sa ajunga sa practice meseria de stilist?
Ovidiu Buta:E atat de vasta paleta de motive pentru care vin aceste femei la cursuri, si asta face acest curs cu adevarat interesant si, deopotriva, la fel de greu, pentru ca fiecare are alta asteptare. Foarte multe fete vin doar pentru ca vor sa invete sa se imbrace si asta e o chestie pe care trebuie sa o facem, pentru ca nimeni nu ne invata sa ne imbracam. O alta categorie sunt oamenii care vin sa faca o schimbare profesionala si intotdeauna le spun ca e o chestie foarte radicala si ca se duc intr-o zona care nu produce foarte multi bani de la inceput, dar din istoria mea avem cazuri foarte fericite, dar, bineinteles, avem si cazuri nefericite.
Cursul cuprinde o parte teoretica, insa presupune si cateva exercitii practice. Ce se invata acolo? La ce ar trebui sa se astepte cei care vor sa vina la cursul de Stilism?
Ovidiu Buta: In primul rand, cursul acesta este destul de logic structurat. Treci prin niste etape in care inveti care este forma corpului, care sunt culorile care se potrivesc, cum sa alegi accesoriile, chestiile de teorie, dupa care, automat, vei ajunge si in momentul in care va trebui sa le pui in practica. Teoria fara practica nu are absolut nicio valoare, si asta am crezut-o dintotdeauna, iar de cand cu acest curs chiar militez pentru acest lucru.
Crezi ca stilul se invata, se deprinde sau te nasti cu o inclinatie spre partea estetica?
Ovidiu Buta: In mod sigur ne nastem cu o anumita sensibilitate, cum sunt unii care se nasc obtuzi pentru aceasta zona, dar sunt foarte multi care chiar se nasc cu aceasta senzibilitate, care pe parcurs se dezvolta si poate deveni o meserie sau poate sa dispara in neant. In acelasi timp, daca ai neaparata nevoie, poti sa inveti sa mimezi stilul. Deci, da, te nasti cu sensibilitatea, iar daca nu te nasti cu ea inveti sa mimezi stilul.
In definitiv, ce inseamna a avea stil? Este o combinatie de haine perfecte sau ceva mai mult?
Ovidiu Buta: Stilul nu, stilul inseamna sa gasesti exact tinuta care sa te puna in valoare, sa spuna despre tine lucrurile pe care le doresti tu, asta  este stilul. Moda este altceva, moda este ce-mi spui tu. Sunt doua chestii total diferite.
Cum isi da seama un stilist aflat la inceput de cariera ce isi doreste o clienta si ce i se potriveste?
Ovidiu Buta: Printr-o conversatie foarte interesanta pe care o are cu viitorul client si prin care incearca sa afle de ce are nevoie de aceasta schimbare, ce-si doreste prin aceasta schimbare, care este stilul lui de viata. Intotdeauna o schimbare de stil incepe cu o comunicare foarte adanca cu clientul, pentru ca lucrezi cu materialul clientului la propriu.
Care este parerea ta vizavi de relatia dintre bani si stil vestimentar? Ne putem imbraca bine si cu bani putini?
Ovidiu Buta: E o perioada in care toata lumea are acces la moda, este incredibil. Poti sa-ti cumperi piese spectaculoase la preturi derizorii de multe ori, dar cred ca este o perioada care va trece, pentru ca economia nu poate sa sustina acest joc foarte mult timp. Acum, intr-adevar, poti sa te imbraci cu bani putini daca intelegi exact care sunt elementele de care ai nevoie, adica daca stii exact ce ai nevoie. Dar de cele mai multe ori cheltuim banii inutil pentru ca nu stim ce vrem de la noi si atunci procesul asta de cumparare este o chestie foarte haotica.
Este greu pentru un stilist la inceput de drum sa intre in industria asta, sa-si formeze clienti?
Ovidiu Buta: Daca e talentat, bun comunicator si o persoana placuta, asta e un lucru extraordinar de important, nu este greu. Dar depinde cum isi seteaza si targeturile. Daca dupa cursul acesta vrei sa te angajezi la Vogue deja e putin cam problematic. E bine sa incepi pas cu pas, eu mi-am construit cariera cu pasi marunti si le spun oamenilor ca nu exista alte variante. Sunt putine cazuri in care e asa o explozie si totul se transforma intr-un business. Trebuie sa te gandesti ca lucrezi cu banii unor oameni si trebuie sa-i convingi ca esti bun, suficient de bun sa-ti dea bani. Cumva te comporti ca un investitor si atunci trebuie sa-i convingi pe oamnei ca suma pe care o investesc in tine va fi recuperata intr-un fel sau altul, si asta o faci foarte foarte atent. Intotdeauna am zis ca un stilist bun nu e neaparat un om care se descurca cu stilurile, culorile, care intelege ce trebuie sa faca, ci este un om care reuseste ca comunice foarte bine ceea ce face. Iar lucrul in echipa este foarte important, mai ales daca nu esti un foarte bun comunicator.
Inscrie-te si tu la cursul de stilism predat de Ovidiu Buta, aici sau la numarul de telefon: 0769.041.711

Leave a Reply