0769 041 711
info@dallesgo.ro

Machiajul corector – Tips & Tricks de la Nick Barna

Machiajul este o adevărată artă, care se realizează după reguli precise, pe care trebuie să le urmăm întocmai, mai ales când vorbim despre corecții. Tips&tricks de la Nick Barna, make-up artist cu experiență de peste 20 de ani în domeniu.

Scopul principal al machiajului este să ne ajute să ne simțim bine în propria piele. Prin el poți redesco- peri o nouă latură a per- sonalităţii tale și poți să te joci creativ pentru a-ți pune în evi- denţă trăsăturile. Trebuie să înveți să alternezi machiajul şi să nu te limitezi la unul standard, pe care să-l porți zil- nic. Machiajul se dezvoltă odată cu tine şi este o unealtă prin care te poți autocunoaște. Poți alege ce latură a personalității tale vrei să arăți lumii în ziua respectivă, de aceea machiajul pe care îl purtăm în diferitele etape ale vieţii este diferit. E bine să jonglezi cu o gamăcâtmailargădeculori,detexturi, de stiluri, care să te facă să te simţi în siguranţă şi stăpână pe tine, să fii me- reu o variantă îmbunătățită a propriei persoane.

Cearcănele și pungile

Pentru a ne masca imperfecţiunile de sub ochi, folosim un corector, sau un anticearcăn. Aceste produse au o putere de acoperire mai mare decât fondul de ten, corectează optic cear- cănele pentru că le acoperă și totodată reflectă lumina. Practic, păcălim vi- zual cu ajutorul luminii. Ele se aplică direct, pe zona care necesită corecţie, cu ajutorul unei pensule sintetice mici, cu degetul sau cu un beţişor cosmetic. Culoarea trebuie să fie din aceeași gamă cromatică cu cea a fondului de ten pe care îl folosim. Dacă dorim un efect de iluminare, alegem un corector cu un ton mai deschis, iar dacă vrem să obţinem un efect de camuflare, îl pu- tem alege cu un ton mai închis.

Ochi cu riduri

În acest caz,trebuie să gândim machiajul astfel încât să obţinem un aspect delicat, luminos, care să ne întinerească. Machiajul nu este grafic, ci estompat, folosim farduri mate, maro sau gri-în- chis, fără să alungim ochii în exterior sau interior și fără să accentuăm pliul, care este, de regulă, adâncit şi coborât. De asemenea, aplicăm alb pe semicon- juctivă, pentru a da senzaţia de ochi odihnit şi luminos. Baza hidratantă este esențială, iar la capitolul sprân- cene avem nevoie de precizie, fără a accentua prea mult.

Ochi apropiați

Scopul nostru, în machiajul de corectare a ochilor apropiaţi, este, desigur, depărtarea lor. Astfel, trebuie să ape- lăm la mici trucuri care să ne asigure obţinerea efectului dorit. Primul pas este să aplicăm un contur foarte pre- lungit spre exterior, evitând colţul in- terior. Apoi trebuie să alegem un fard foarte deschis, pe care îl aplicăm pe ju- mătatea pleoapei dinspre nas, iar pliul îl accentuăm doar la exterior, prelun- gindu-l către terminaţia sprâncenelor. Este foarte important ca fardul să fie închis în punctul în care se termină conturul, într-un punct ascendent. La crearea efectului de ochi depărtați contribuie și sprâncenele, care trebuie epilate deasupra bazei nasului, pentru a se crea senzația de spaţiu între ele.

Ochi depărtați

Pentru apropierea ochilor, acţionăm invers. Prin contur accentuăm colţul interior, prelungindu-l spre nas până înainte de linia pe care se află colţul exterior. Fardul închis se aplică pe jumătatea dinspre nas a pleoapei şi îl estompăm pe pantele nazale. Este important să accentuăm pliul pe toată lungimea şi să închidem fix în colţul exterior, apoi să estompăm culoarea către baza sprâncenelor. De aseme- nea, şi sprâncenele se pot apropia, prin desenarea unor fire suplimentare la baza lor.

Dacă purtăm ochelari

Aici trebuie să ţinem cont de două aspecte: lentile şi ramă. Dacă lentila micşorează ochiul, trebuie să-i rede- senăm conturul, pentru a-l face mai vizibil. Folosim degradeuri de culoare aplicate atât ascendent, cât şi spre ex- terior, pentru a obţine efectul de mă- rire. Nu folosi tonuri închise, pentru că acestea adâncesc ochiul. Dacă lentila măreşte ochiul, trebuie să procedăm invers. Apelăm la un contur bine defi- nit al ochiului prin culori în degrade- uri, restrânse pe pleoapa mobilă, nu extinse foarte tare în exterior. Ochiul trebuie să fie conturat intens, cât mai aproape de baza genelor, cu o uşoară difuzare a culorilor până în zona pliu- lui pleoapei.

Pleoape căzute

Pentru că aici pliul coboară mai jos decât linia genelor inferioare și acoperă colțul exterior, pentru a masca şi a ri- dica pleoapa superioară avem nevoie de un contur normal, care să nu fie pre- lungit în exterior, iar pe pleoapa mobilă folosim un fard neutru, deschis, nicio- dată sidefat. Folosim fard închis pen- tru pliul exterior către arcadă, având grijă să acoperim toată zona căzută, fără să coborâm mai jos de linia gene- lor inferioare. Cheia este ca totul să fie estompat uşor înspre exterior şi către arcadă. Sprâncenele le desenăm uşor crescător, dar nu foarte ascendent.

Ochi mici, afundați

Secretul machierii unor ochi la care pleoapa nu este vizibilă stă în contur. Păstrăm luminozitatea pe centrul pleoapei, trasând conturul pe jumăta- tea pleoapei mobile şi a celei inferioare, din centrul ochiului către exterior şi spre terminaţia spâncenelor. Între contur şi pleoapa inferioară, aplicăm un creion alb. Folosim un fard deschis, luminos, pe care îl aplicăm pe jumătatea pleoapei dinspre nas şi pe arcadă, apoi un fard netru deschis, pe pleoapă, şi mediul închis pe pliul exterior. Iar pentru a obține un efect mai pronun- ţat, sprânceana trebuie să fie epilată mult dedesubt.

Ochii orizontali/drepți

Pentru acest tip de ochi este nevoie de să fie trasat pe linia naturală, îngro- şând spre exterior, pe pleoapa mobilă. Aşadar, ne concentrăm cel mai mult pe partea superioară a ochiului, partea inferioară fiind puţin marcată cu fard. Cum am procedat cu conturul, proce- dăm şi cu fardul, pe care îl aplicăm sub formă de tuşă, urmărind şi accentuând linia de contur. Trebuie să avem grijă ca tuşa să se piardă ascendent către tâmple. În aceeaşi idee de ascendenţă, aplicăm şi o nuanţă închisă de fard în pliu, iar sprâncenele le păstrăm arcuite sau frânte.

Imprefecțiuni de pe față

Tenul cu probleme majore necesită acoperire mare şi produse compacte de corecție şi camuflare. Aşadar, după ce am aplicat o bază hidratantă, folo- sim un fond de ten compact. Aici pu- tem alege între două variante: compact gras, sub formă de baton sau cremă, şi compact pudră, sub formă de produs 2 în 1. Varianta compactă grasă se încăl- zeşte uşor în prealabil, pe dosul mâinii, pentru ca mai apoi să aplicăm canti- tăţi mici cu un burete cosmetic uscat. Mişcarea folosită este aceea de şter- gere şi apoi de tamponare. Varianta 2 în 1 sau pudră se aplică la fel, însă la aplicare folosim şi o pensulă pentru pudră. Nu necesită o pudrare ulterioară, altfel vom avea un ten încărcat. Putem să folosim şi un corector, tot compact, pe care îl aplicăm înainte de pudra care va finisa machiajul şi ne va ajuta să menţinem tenul matifiat şi proaspăt întreaga zi.

Piele care se înroșește ușor

Pielea sensibilă, care se înroşeşte repede, trebuie ferită de orice acţiune de frecare sau de iritare, prin mişcări apă- sate sau prin aplicarea produselor de make-up cu pensule dure. De preferat este să folosim un bureţel moale, uşor îmbibat cu apă, şi să tapotăm pielea prin mişcări fine, delicate. Trebuie să fim atenţi ca atât produsele de îngrijire, cât şi cele de înfrumuseţare folosite să fie special destinate pielii sensibile, care se irită. Ne bazăm pe calitate, pe fonduri de ten şi creme foarte vitami- nizate, ca să tratăm pielea iritată, nu să o ascundem.

Când ne curg ochii

Fotosensibilitatea și modul în care fac- torii externi acţionează asupra feţei noastre nu pot fi limitate prin machiaj sau tehnici speciale de aplicare a pro- duselor de make-up. Însă putem apela cu încredere la produsele waterproof sau să folosim geluri incolore speciale, care transformă orice machiaj obiş- nuit într-unul waterproof. Persoanele cu ochi sensibili pot folosi picături vasoconstrictoare, destul de eficiente, care calmeaza.

Nick BarNa este make-up artist și trainer la cursurile de make-up pe care le susține la DallesGO. Înscrieri la info@ dallesgo.ro sau la telefon: 0769 041 711

Leave a Reply