0769 041 711
info@dallesgo.ro

Liviu Chiorpec te invata sa gatesti ca un adevarat chef

Ii place sa isi spuna bucatar, nu chef si datoreaza toata priceperea studiului autodidact, biblioteca sa cuprinzand o buna selectie de carti si biografii ale unor chefi renumiti. Faceti cunosctinta cu Liviu Chiorpec, profesorul cursului de cooking DallesGO si unul dintre cei mai priceputi bucatari din tara. 

 

De cat timp gatesti?
Liviu Chiorpec: Gatesc de mic, l-am avut exemplu pe tata. Sigur, femeile au gatit in familia mea. Bunica, o excelenta bucatareasa, si maica-mea, cand a avut loc la tigaie dupa niste ani. Dar spre deosebire de bunicul meu care nu stia sa faca decat omleta, oua ochiuri, cartofi prajiti si mamaliga, taica-meu gatea foarte bine, si gateste, cred, dar nu-l mai lasa nevasta, adica mama, ca mananca multa grasime si nu are voie. Deci, gatesc de cand ma stiu. Pot sa zic ca am inceput sa gatesc constant in facultate, cand am plecat de acasa si banii de cartela de mancare ii dadeam pe bere, si atunci trebuia sa ma descurc cu mai putini bani, asa ca imi gateam in camera de camin.

Care sunt ingredientele pe care ar trebui sa le avem tot timpul in bucatarie?
Liviu Chiorpec: Paste, orez, unt si verdeturi. Poti face niste paste cu unt si verdeturi sau un risotto extraordinar.

Cat de important este plating-ul?
Liviu Chiorpec: Daca mancarea nu are gust si ai doar o farfurie frumoasa este ca o forma fara fond, in momentul ala nu mai are importanta. Prefer o mancare buna, care sa fie decent asezata, cat ai stiut tu. Intai si intai trebuie sa aiba gust mancarea, dupa aceea conteaza si plating-ul. Cu gustul ramanem, daca mancarea este senzationala treci peste forma.

Ai calatorit foarte mult prin lume, poti sa-mi spui ce bucatarie ti-a placut cel mai mult?
Liviu Chiorpec: Am avut ocazia sa calatoresc si sa mananc din bucatariile multor tari. Este greu de spus care mi-a placut cel mai mult, dar as putea enumera cateva. Portugalia pentru gust si simplitate, Italia pentru culoare si arome, Franta pentru gusturi si tehnologie, practic a inventat bucataria moderna.

Si cursul pe care il predai la DallesGO se bazeaza foarte mult pe bucataria internationala…
Liviu Chiorpec: Da, asta este structura cursului: bucatarie internationala. Practic, la fiecare curs abordam bucataria unei tari diferite, insa genul acesta de abordare este facut ca sa-i ajute pe oameni sa inteleaga mai usor. De fapt, ce incerc eu sa le livrez sunt cunostinte primare despre bucatarie, care sunt valabile in toate tarile, in toate culturile.

Ai mai predat pana acum?Cum este sa le impartasesti si altora din secretele tale?
Liviu Chiorpec: Da, am mai predat, dar ocazional. Imi place. La inceput incercam sa fiu un profesor de moda veche, dictator, dar de fapt, ceea ce e atractiv la cursul acesta e motivatia oamenilor, de ce vin. Motivatiile sunt diverse si foarte interesante. Unii vin sa se distreze, altii vor sa-si deschida o afacere si sa inteleaga ce sa le ceara angajatilor, altii vor sa faca o mancare mai buna familiei. Sunt motivatii foarte diverse, dar oamenii vor sa invete, asta-i factorul unificator.

Cum s-a descurcat ultima serie de cursanti?
Liviu Chiorpec: Foarte bine. Am vazut o evolutie de la primul la ultimul curs. Daca la inceput nu stiau incotro sa priveasca, la ce sa fie atenti, dupa al treilea, al patrulea curs imediat se organizau in echipe si fiecare facea cate ceva.

Care crezi ca este atuu-ul acestui curs?
Liviu Chiorpec: Faptul ca studentii, oamenii care vin aici, vin si gatesc intr-o bucatarie profesionala. Cu totii avem imaginea aia ideala a bucatariei de acasa, a celei pe care o vedem la televizor, in reviste, si toti asociaza gatitul cu imaginea bucatariei perfecte. De fapt, gatitul tine de tehnologie, de anumite deprinderi, chestii care se invata, si consider ca un cadru ca acesta, rece, pur functional, e infinit mai bun daca vrei sa inveti sa gatesti.

Cum arata cursantul perfect?

Liviu Chiorpec: Curios. Cu totii credem ca le stim pe toate si pana la un punct chiar le stim, dar intotdeauna este unul care stie mai mult decat noi. Si eu vreau sa invat si de la cursantii mei, nu le stiu nici eu pe toate. Citesc mult si as vrea ca si ei sa faca acelasi lucru, sa nu-mi puna aceeasi intrebare de doua ori.

Ce te-a inspirat sezonul acesta?

Liviu Chiorpec: Oameni care au venit pentru ca vor sa-si construiasca o afacere si, desi stiu ca n-o sa lucreze in bucatarie, vor sa inteleaga ce sa-i ceara omului pe care il angajeaza. Mi-a placut foarte mult chestia asta.

Ce pregatesti pentru sezonul urmator?
Liviu Chiorpec: Noi feluri de mancare si o sa incerc sa-i invat pe oameni si cum sa organizeze petreceri, cum sa gateasca din nimic ceva extraordinar. Cand te suna cineva si-ti spune ca trece pe la tine sa poti face ceva cu ce ai in frigider.

 Liviu Chiorpec este exemplul perfect pentru cei care viseaza sa isi schimbe radical viata cu ajutorul gatitului sau pur si simplu vor sa invete sa aseze in farfurie o mancare gustoasa pentru familie si prieteni. Daca vrei sa inveti mai multe de la el, il gasesti la cursurile de Cooking de la DallesGO. Inscrie-te completand formularul de aici sau apeland numarul de telefon: 0769.041.711

Leave a Reply