0769 041 711
info@dallesgo.ro
Lena Criveanu- curs design vestimentar

Lena Criveanu: “Schița este alfabetul designului vestimentar”

Visezi să-ți faci un nume în industria modei, iar creațiile tale să fie purtate de toată lumea sau pur și simplu îți dorești să creezi haine doar pentru tine? Lena Criveanu, unul dintre cei mai apreciați designeri români, promite să-ți arate pașii și să te învețe tainele ascunse ale uneia dintre cele mai frumoase meserii din lume, aceea de designer vestimentar. 

Care sunt așteptările pe care le au cei care vin la cursul de Design Vestimentar?

Lena Criveanu: În general sunt oameni care vor să-și facă niște mici business-uri atunci când termină aceste cursuri sau au deja mici ateliere cu care lucrează, alții care nu au nicio așteptare, ci vin pur și simplu și se bucură de ceea ce descoperă. Sunt cursanți care vin să învețe să deseneze mai bine, care au studiat desenul în timpul liceiului și vor să se pregătească pentru a merge mai departe. Sunt diverse obiective, dar în principal să-și dezvolte această înclinație pe care o au.

Cu ce sfaturi îi întâmpinați?

Lena Criveanu: În primul rând le mulțumesc că vin, iar în al doilea rând le cer încredere. Să fie consecvenți în ceea ce-și doresc și să aibă mai multă înțelegere pentru ei.

Cum se desfășoară cursurile, se ia totul de la zero?

Lena Criveanu: Într-adevăr, începem de la zero, pentru că este un curs de începători. Este un curs în care plecăm de la punct, punctul este prima lecție pe care noi o studiem. Nu știu nimic marea majoritate, iar cei care știu au cumva nevoie de o structură și îi ajut să-și structureze informațiile pentru a putea ajunge la exprimarea creativității pe parcursul cursului.

Cat de importantă este schița pentru un viitor designer vestimentar?

Lena Criveanu: Pentru mine a fost important și este important să știu să fac schițe. Eu sunt designer și am întâmpinat diverse situații în care trebuia să trimit schițe prin fax, cum era pe vremuri, sau trebuia să trimit pe mail, deci cumva ai nevoie de libertatea asta de exprimare în orice moment. E important să exprimi ceea ce vrei pentru că nu întotdeauna cel cu care lucrezi poate să înțeleagă și să execute ceea ce tu îți dorești. Iar cumva schița este un element important, dar nu neapărat pentru a ajuta la execuție, ci este o treaptă care te ajută pe tine în evoluția creativității. Adică în momentul în care începi să studiezi o colecție, pe lângă moonboard-ul de la care pleci, începi să faci schițe pentru a ajunge mai departe în creativitatea ta, până ajungi în faza de producție. De exemplu poți face 100 de schițe, dar în producție intră trei sau zece pe care apoi le treci prin toate filtrele, iar aici vorbim de materialele pe care urmează să le folosești, și atunci este evident că este nevoie de schițe. Schița este ca un alfabet, nu ai cum să mergi mai departe dacă nu faci schița. Evident, pe parcursul producției poți să mai ai niște mici detalii pe care le poți schimba, dar ajungi acolo după ce deja ai plecat de la un punct, adică de la schiță.

La cursul de design vestimentar cursanții învață să facă schițe, dar cumva ei ajung la schiță, încerc să fac tot posibilul să nu utilizez înformațiile deja existente pe internet. Încerc să-i fac pe ei să simtă și să trăiască fiecare moment în parte, până în punctul în care ajung la această schiță.

Când vorbim despre design vestimentar, care este raportul dintre inspirație și ceea ce învață ei la curs?

Lena Criveanu: Se completează foarte mult. Inspirația vine pe măsură ce lucrezi cu ceva ce ai învățat deja. Ai elementele, studiul, tema și pe măsură ce dezvolți acea temă vine și inspirația. Fiecare moment are o creativitate specifică, iar inspirația o ai constant doar că trebuie să ajungi să dai drumul temei pe care vrei să o abordezi.

Cel mai interesant lucru care se întâmplă la cursuri?

Lena Criveanu: Cel mai interesant lucru care se întâmplă la cursuri sunt cele 20 de săptămâni în care ne vedem, pentru că fiecare lecție este interesantă. Cumva este un curs destul de compact și cu destul de multă informație, și fiecare săptămână vine cu un alt tip de exercițiu nou care devine mai fascinant decât cel anterior, apogeul fiind acest defileu pe care noi îl avem la finalul cursului.

Care sunt cele mai mari provocări pe care le întâmpină un absolvent al cursului?

Lena Criveanu: Una dintre cele mai mari provocări pe care le au cursanții este consecvența și susținerea lor personală, pentru că pe măsură ce te dezvolți în această creativitate a ta, pentru a putea fi cât mai autentic ai nevoie de a ajunge tu la tine. Și atunci fiecare lucru pe care tu îl dezvolți îl dezvolți din prisma ta, a trăirilor tale. Acest curs este mai mult decât a învăța să desenezi, ci este și un curs în care începi să te întorci puțin câte puțin la tine, ca să vezi unde ești legat de sentimentele tale, de trairile tale, de inspirația și de creativitatea ta. Deci, consecvența este elementul de bază.

Aveți absolvenți care acum au propriile lor brand-uri sau lucrează în domeniu?

Lena Criveanu: Sunt absolvenți care au început cu acest curs, au continuat cu cel de avansați și au ajuns să-și dezvolte brand-urile personale. Chiar am văzut campanii pe care încep să le facă, să le producă pentru septembrie și m-am bucurat foarte mult.

Crede în talentul tău și înscrie-te și tu la cursul de design vestimentar de la DallesGO.

 

 

Leave a Reply