0769 041 711
info@dallesgo.ro

Cum aranjezi obiectele de arta in casa

Faye Fleming, expert in arta, isi imparte timpul intre Londra, unde este custode la Timothy Taylor Gallery, si Geneva, unde conduce Arquebuse, o galerie care prezinta operele de arta ale unor artisti emeriti, cum sunt Ruth Claxton si Lynette Yiadom-Boakye. Iata cele mai importante secrete ale sale…

Marea majoritate a oamenilor asaza operele de arta – fie ele picturi, desene sau fotografii inramate – mult prea sus. Probabil se gandesc: „este arta si trebuie venerata” ca o icoana. Inaltimea potrivita pentru o galerie asezata pe perete este de „150 cm de la punctul de mijloc”, ceea ce inseamna ca intre punctul central al obiectului de arta si podea trebuie sa fie o distant de 150 cm. Aceasta regula se aplica cu succes si in casa – pentru a prezenta opera de arta „in fata ochilor”.
Dupa ce ai stabilit punctul de mijloc, incearca sa nu-l pierzi din vedere la pozitionarea tablourilor ulterioare. In acest mod, indiferent de cat de mari sau de mici sunt operele de arta, ele vor crea armonie.
Sa nu crezi ca piesele de arta trebuie sa fie intotdeauna asezate in centrul peretelui. De multe ori, este mai bine sa spargi simetria unei camera agatand tablouri mai spre stanga sau spre dreapta.
Daca asezi pe perete mai multe opere de arta care au legatura intre ele, dar sunt de marimi diferite, ia in considerare aceste trei variante de a le aseza:
• in linie, toate avand acelasi punct de mijloc si cu distante egale intre rame (o distanta potrivita ar putea fi intre sapte si zece centimetri);
• in linie, dar asaza doar cel mai mare tablou la punctul de mijloc, de 150 cm, plasandu-le pe cele mai mici la acelasi nivel de baza, astfel incat sa „stea” pe o linie imaginara. Acest aranjament arata grozav deasupra unui bufet;
• in grup. Incepe prin a aseza piesa care vrei in mod deosebit sa iasa in evidenta la deja cunoscutul punct de mijloc, si apoi aduna-le pe celelalte in jurul ei, cu o distanta egala intre rame, unde acest lucru e posibil, si „coboara” sau „urca” dupa cum doresti.
Exista si motive intemeiate de a incalca regula puctului de mijloc. Daca ai un tablou foarte mare, priveste-l in ansamblu, in relatie cu usile, ferestrele si celelalte obiecte mari de mobila, si incearca sa creezi o legatura intre partea superioara a obiectului si acestea. Coboara-l fata de cum l-ai pozitionat initial, astfel incat sa creezi o legatura si cu podeaua.
Daca o anumita piesa de arta are prea multa personalitate pentru a putea sta alaturi de altele, incalca toate regulile si pozitioneaz-o mai sus, pentru a fi admirata, sau mai jos, pentru a fi „prietenoasa”. Dar nu uita ca-ti trebuie mult curaj! Daca nu mergi la extreme, va arata complet gresit.

Invata secretele unei amenajari interioare la cursurile de Interior Design de la Dalles GO. Inscrie-te pe info@dallesgo.ro si la telefon 0769 041 711.

Foto:Justin Snow,Portrait wall fixup, bit.ly/nmiOBo

Leave a Reply