0769 041 711
info@dallesgo.ro

Andreea Mureșan te învață cum să-ți amenajezi grădina și terasa

Terasa si grădina sunt spații care pot deveni adevărate oaze de relaxare și deconectare. Iar dacă până acum ai tot amânat amenajarea lor, Andreea Mureșan, designer de interior cu zeci de ani de experiență, te ajută să înțelegi mai bine legatura dintre aspectul fațadei casei tale, stilul de amenajare de interior și felul în care poți alege și organiza plantele.

 

Eşti designer de interior. Cum ai ajuns să te ocupi de amenajarea grădinilor?

Sunt pasionată de design interior şi arhitectură de pe la 12-13 ani. Dar sunt îndrăgostită de grădini de când îmi aduc aminte. Am crescut la doi paşi de Herăstrău. Mergeam acolo cu grădiniţa, indiferent dacă era soare sau ploua, şi ne jucam lângă un câmp cu levănţică. Mi se părea nesfârşit. Iar după ce treceau culegătoarele aveam liber să intrăm şi noi şi să culegem tot ce a rămas în urma lor. Cred că prima meserie pe care mi-am ales-o, pe la 4 ani, asta a fost: culegătoare de levănţică. Acum e Grădina Japoneză acolo…

În Bucureşti aveam o curte mică, mică, în jurul casei. Era umbră, plantele creşteau greu acolo. Dar creşteau, aveam de toate: un cireş galben, un vişin, un cais, zmeuri, coacăzi roşii, căpşuni, o mică boltă de viţă, trandafiri căţărători, un liliac bătrân şi parfumat, mii de fire de lăcrămioare. Bunica mea punea primule, nu-mă-uita şi zambile, bunicul văruia pomii şi îi tăia, iar noi îi ajutam, sau mai bine zis îi încurcam cât puteam.

Verile mi le-am petrecut la ţară, în Prahova, la bunica maternă. Acolo era o gospodărie în toată puterea cuvântului, cu rânduieli vechi de când lumea. Se puneau seminţe şi răsaduri primăvara, grădina era mereu săpată, udată, fiecare plantă îngrijită. Şi acum iubesc grădinile de legume şi încerc să le dau oamenilor posibilitatea să îşi cultive măcar roşiile şi verdeţurile chiar şi la oraş. E o mare bucurie să mănânci ceva ce ai cultivat tu. Puţini oameni ştiu de cât de puţin loc e nevoie pentru asta. Poţi avea roşii minunate şi pe o terasă. Mai pui un busuioc lângă ele şi gata salata.

Cumva, partea asta cu designul grădinilor a venit firesc şi îmi aduce cea mai mare bucurie.

Apelează oamenii la serviciile unui designer de grădini?

Eu văd asta, din ce în ce mai mulţi oameni apelează la designeri de interior, iar apoi realizează că şi terasele şi grădina trebuie aranjate cumva ca o prelungire a interiorului. Cei mai mulţi dintre clienţii mei sunt cei cărora le-am amenajat deja casele. Ei ştiu ce pot face eu şi eu, la rândul meu, nu mă înham la ce nu pot duce. Dacă e nevoie de un arhitect peisagist, apelăm la el. Dacă e necesar sfatul unui inginer horticol, îl cerem. Eu îi ghidez în identificarea unui stil de amenajare care li se potriveşte, pentru că îi cunosc deja, un stil care să nu intre în conflict cu arhitecura şi designul casei lor.

E important ca grădinile să fie tratate ca extensii ale interioarelor?

E important pentru mine. Sunt multe teorii, multe viziuni. Eu asta cred. La fel cum cred că ar trebui să se integreze frumos în context, să ţină cont de vecinătăţi, de faţade şi calcane şi de curţile din jur. Nimeni nu vede ce faci la tine în casă decât dacă e invitat să intre. Grădina o văd şi trecătorii, şi vecinii când deschid fereastrele dimineaţa, ai o datorie publică să nu strici o armonie care e rară şi firavă în oraşele noastre. Nu poţi să pui lei auriţi la poartă doar pentru că îţi plac ţie, nu poţi să pui muşcate curgătoare la ferestrele unui palat neoclasic, nici să plantezi un brad în faţa porţii dacă pe stradă există aliniament de tei. Sunt mai multe constrângeri decât în amenajarea de interior.

Şi dacă cineva nu le acceptă?

Nimeni nu vrea să greşească, nimeni nu persistă într-o idee dacă i se dau argumente, clienţii mei sunt oameni inteligenţi şi care vor o grădină pentru sufletul lor dar şi pentru a înfrumuseţa oraşul.

Durează mult amenajarea unei grădini?

Câţiva ani? Glumesc. Proiectul se face în zile sau săptămâni, depinde de complexitate şi de perioada din an. Eu am noroc că partenerul meu se pricepe la plante mult mai bine decât mine şi am cu cine să mă sfătuiesc când fac propunerile. El coordonează şi partea de execuţie, care poate dura de la una-două săptămâni până la luni bune. Dar asta nu e mult, o grădină evoluează continuu, deci amenajareanu se termină cu adevărat niciodată. Îmi plac mult nbeneficiarii care ajung să se implice şi să stea alături de noi, în cizme de cauciuc, ei sunt cei care se vor cupa frumos de grădină şi după ce noi plecăm.

E obligatorie partea asta, cu cizmele de cauciuc, nu?

Cam da. E obligatorie şi pentru cei care vin la curs. Nu e doar teorie frumoasă, vom face multă practică, vizite în pepiniere, uneori în perioade cu ploi, vom merge să vedem lucrări în timpul execuţiei, vom planta ca să înţelegem mai bine ce le cerem grădinarilor. Aş că o mică garderobă e necesară, de la cizme de cauciuc şi pelerină de ploaie la pălărie de soare şi şorţ. Plus, obligatoriu, mânuşi şi o loţiune de protecţie solară bună.

Ce îmi doresc foarte mult e ca grădinile imaginate de noi să prindă viaţă, măcar provizoriu, aşa că la finalul cursului vom avea ce prezenta: grădini miniaturale amenajate de noi.

Cursul se adresează nu doar celor care vor să devină designeri de grădini, ci şi celor care au o grădină şi nu ştiu ce să facă cu ea. Mai ales ei sper să aibă curaj să se apuce de treabă şi să vedem transformările până la sfârşitul celor 12 săptămâni. Îi putem ajuta toţi, grădinăritul e muncă de echipă. J

 

Andreea Mureşan are propriul studio de design, ţine cursul de Design Interior Avansaţi DallesGo, iar din primăvară vă aşteaptă la un curs nou-nouţ, Design de Grădini. Pentru mai multe informații apelează 0769.041.711

Leave a Reply