0769 041 711
info@dallesgo.ro

5 secrete de culise despre machiaj in fotografia alb-negru

Narcisa Simandan

Narcisa Simandan

Spre deosebire de fotografia color, machiajul in fotografia alb-negru graviteaza in jurul contrastului care se creaza intre ten si volumetria trasaturilor. Talentatul make-up artist Narcisa Simandan, profesor al cursului de Make-Up Pro organizat la DallesGo, in parteneriat cu MAC Cosmetics, iti dezvaluie cateva secrete de culise pentru un machiaj profesional in fotografiile alb-negru.

Uniformizeaza si matifieaza tenul

Imaginile alb-negru au un farmec vintage, o gratie aparte si te duc cu gandul la filmele noir sau la arta lui Helmut Newton. Insa machiajul pentru acest tip de fotografie nu se bazeaza pe alegerea blush-ului ideal, ci in primul rand pe uniformizarea si matifierea tenului, apoi pe crearea unui joc irezistibil de lumini si umbre, care sa puna in evidenta contrastele dintre trasaturi si tridimensionalitatea volumelor fetei. Pentru un chip fotogenic, alege un fond de ten mat, care sa nu contina SPF – aceste formule contin microgranulatii ce tind sa reflecte lumina exact acolo unde nu trebuie. In cazul unui ten uscat, hidrateaza bine pielea inainte de aplicarea bazei, pentru a evita strangerea pigmentilor de pudra si fond de ten intre ridurile de expresie. Culorile ideale sunt cele reci. O culoare rece, luminoasa va aparea ca o nuanta delicata de gri, in timp ce una puternica, intensa cum este rosul este redata drept gri inchis, aproape negru. Pentru a nu da un efect de umbrire puternica, blush-ul se aplica in adancitura obrajilor, nu pe pometi.

Machiaza in lumina in care se vor face pozele

Machiajul poate arata perfect conturat in lumina naturala, dar in momentul in care se realizeaza pozele in studioul foto, imaginile pot ajunge sa arate sterse, iar expresivitatea fetei poate pierde din dinamica. Teoretic, cand ai multe ore de machiaj foto in CV, poti sa prevezi efectele luminii asupra unui machiaj, insa pana atunci, ideal ar fi sa lucrezi in aceeasi lumina in care fotograful urmeaza sa captureze imaginile. Poate parea o bataie de cap in plus sa lucrezi intr-o lumina mai puternica sau mai slaba, insa rezultatul final iti va justifica efortul.

Contureaza puternic

De cand e Kim Kardashian in voga, lumea a descoperit la scara larga beneficiile contouring-ului in fotografie. Insa in fotografia alb-negru, va trebui sa impingi limita contrastului dincolo de regulile de baza ale unui machiaj de seara, pentru ca nuantele de gri ce compun acest tip de imagine sa se decline armonios pe chipul modelului. Deci foloseste un pigment bronzant mai inchis pentru trasarea conturului fetei, iar apoi estompeaza bine liniile trasate pentru a obtine degradeuri care sa te duca cu gandul la arta.

Lumineaza strategic

Zone precum baza nasului, imediat sub ochi, partea superioara a pometilor si zona mediana a fetei (desigur, aceste zone pot varia in functie de fizionomia modelului) trebuie iluminate pentru a oferi machiajului alb-negru tridimensionalitate. Foloseste un anticearcan sau un produs iluminator lichid si mat pentru a le oferi lumina, insa nu uita sa estopezi foarte bine produsele aplicate pentru ca machiajul sa nu arate incarcat si pentru a evita crearea unei diferente flagrante intre perimetrele fetei, care sa tradeze make-up in exces. O exceptie o poate face un concept foto dramatic, in care eroinele sunt fiinte supranaturale, cantarete de opera… sau in alte situatii de acest gen.

Evita pigmentii sidefati si gloss-urile

Fardurile sclipitoare, sidefate, chiar si cu irizatii subtile trebuie evitate in fotografia alb-negru, deoarece tind sa accentueze fiecare por, imperfectiune si fiecare rid de expresie. Iar modul in care reactioneaza acestea la lumina blitz-ului e absolut imprevizibil, mai ales atunci cand esti incepatoare in lumea machiajului profesional pentru fotografie. Si aceeasi regula se aplica si cand vorbim de aplicarea rujurilor sidefate sau a gloss-urilor de buze, pentru simplu fapt ca, desi arata bine cu ochiul liber, in imagini pot oferi senzatia ca modelul saliveaza abundent. Sau ca are trasaturile nedefinite. Aceste texturi nu se exclud de tot din jocul fotografie alb-negru, insa pentru a invata alchimia machiajului foto si pentru a prevedea modul in care culorile si pigmentii se traduc in nuante de gri ai nevoie de experienta si cunostinţe aprofundate despre machiajul profesional.

Invata tainele machiajului profesionist la cursurile de Make-Up de la Dalles GO (partener MAC Cosmetics). Înscrie-te pe info@dallesgo.ro sau la telefon 0769 041 711.

Articol aparut pe www.divahair.ro.

Leave a Reply